Mândra Chic este o mică întreprindere socială care creează zestre contemporană, sub formă de manifest cultural! Mândra Chic se implică activ în comunitatea din care face parte, prin intermediul celor 3 proiecte: Muzeul de Pânze și Povești, proictul internațional de călătorie "Suveica Mamei Ruța în jurul lumii" și Atelierele de Vară - dedicate, gratuit, copiilor din sat.

joi

Tricoul cu Tricolor


"Tricoul cu Tricolor" este un produs Mândra Chic, realizat împreună cu Semne Cusute (Proiect social, pentru copii)

Pentru că tricolorul ne reprezintă, pentru că ne era dor de roşu, galben şi albastru. Pentru toţi prietenii care tânjesc după un tricou cu poveste şi culorile noastre de suflet. Pentru că este uitat şi neglijat – propunem o demonstraţie de atitudine şi un exerciţiu de sensibilitate. Tricolorul nostru poate să fie chic, iar un tricou cu semne străvechi şi cele trei culori primordiale, combinate într-un fusion old-new, se poate purta alături de cele mai mari branduri din lume. Cu mândrie şi asumat! Să ne inspire şi să ne poarte noroc!

Primele 6 modele

Prin acest proiect aducem o alternativă “româneasca” celor ce își doresc să poarte tricouri cu un mesaj simplu, frumos, pozitiv. Avem o moștenire bogată în simboluri vizuale puternice. E normal să ne atragă și să putem alege ceea ce credem că ne reprezintă. Firește că putem opta, ca și până acum, să purtăm semne ale altor culturi; drapelul altora, texte de tot felul -€“ dar iată că, în sfârșit, există și tricouri îmbogățite cu semne străvechi și înnobilate cu tricolor. Și pentru ca fiecare să aleagă în cunoștință de cauză, am ținut să explicăm sensul semnelor pe care le-am folosit: proiectul nostru își propune să fie un mic “îndrumar” de esență românească.
COLŢII LUPULUI: un tricou cu care orice bărbat ar putea pleca la război. Orice fel de război! Este o înlănţuire de simboluri străvechi, foarte iubite, care seamănă cu o declaraţie de forţă şi protecţie. De pe margine, ascuţiţi, colţii lupului încadrează coarnele berbecului, aurii, simbolul puterii şi virilităţii masculine. Rombul roşu, cu laturi prelungite – ochiul protector ce veghează. Plusfragmentul albastru de coloană.  Modelul a fost de la bun început înnobilat cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să ne amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat! Acest model se găseşte în studiul domnului Dimitrie Comşa, cu numele "luncetul chiscovean" – cu menţiunea că a fost lucrat în anul 1834. RUJELE - flori să-ţi răsară în Cale şi flori să-ti rămână în urmă! Cea mai mândră dintre ele, trandafirul, reprezintă frumuseţea, prospeţimea, dorinţa femeilor de a fi iubite şi admirate. Să vă păstraţi delicate şi să nu uitaţi că adevărata menire a unei femei este aceea de a fi bună şi înţeleaptă. Femeia leagă cu flori tot neamul la o laltă şi îl învaţă să păşească mândru, prin timp, mai departe...  Am înnobilat rujele cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să-ţi amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat!ŞIRUL DE FEMEI. Coloana infinită de femei - din mamă în fiică, de la bunică la nepoată, aşa s-au transmis şi au ajuns până la noi semnele străvechi, pline de sensuri profunde, pe care, în haosul uniformizării globale riscăm să le pierdem pe drum... Cu mâinile în şold, autoritare, responsabile, mândre, dichisite, dar şi delicate, femeile au ştiut că asta este puterea şi menirea lor. Păstrătoare de obiceiuri, dar, în acelaşi timp, gata să fie seduse, cu măsură, de tot ce este nou, interesant şi plin de sens, femeile au ştiut dintotdeauna să păstreze, să îmbogăţească şi să transmită mai departe zestrea noastră. Modelul de coloană infinită s-a folosit la Cucuteni de mii şi mii de ani... Am înnobilat coloana de femei cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să ne amintească de neamul nostru şi ce-avem mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat! Acest model a fost desenat după un ştergar din Ocniţa, Basarabia, dar astfel de imagini s-au folosit în Moldova de mii şi mii de ani (Cucuteni)
STEAUA: ca să-ţi arate Calea şi să te îndrume spre bine ! În vremurile de demult, călătorii, păstorii şi navigatorii se orientau în spaţiu după singura stea care nu-şi schimba niciodată poziţia pe cer: Steaua Nordului. Fără ea erau pierduţi. În timp, steluţa cu 8 colţuri a ajuns să reprezinte şi idea de reper spiritual. Fiecare are steaua lui norocoasă. Steaua noastră e menită să vă călăuzească pe drumul bun, oriunde aţi vrea să ajungeţi.  Am înnobilat steaua cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să-ţi amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer 
senin care ne veghează neîncetat!VÂRTELNIŢA, semn străvechi, să-ţi dea aripi, forţă şi bine. Din cele mai vechi timpuri ea e motorul care ţine lumea în mişcare, care face ca lucrurile să se întâmple. De mult de tot, cele mai puternice 4 vânturi din lume s-au luat la întrecere, pentru că fiecare din ele voia să stăpânească pământul. Îndârjirea le-a transformat în 4 cai ce s-au înhămat şi au început să tragă. Cum nici unul nu era mai puternic, nu au reuşit decât să învârtă lumea prin 4 anotimpuri! Şi de-atunci nu ne mai oprim.... Am înnobilat vârtelniţa cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să-ţi amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat!
FRUNZA de STEJAR - semn de dăinuire şi forţă. Să ne amintească ce importantă este pentru noi pădurea! Un neam ale cărui cântece încep cu “frunză verde”, un neam care are mii și mii de modele vegetale cusute pe ii și cămăși, un neam pentru care și lemnul e viu iar codrul e frate. Pădurea i-a dat lemn pentru foc și pentru acoperiș, hrană, leac, umbră și adăpost în vremuri grele. A venit rândul nostru să protejăm lumea vegetală și să ne apărăm pădurile. Să fim ca stejarii, tari și mândri. Am înnobilat vârtelniţa cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să-ţi amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat!PROIECT SOCIAL 

Tricoul cu Tricolor este un mic “îndrumar” de esență românească. Fiecare semn aplicat pe tricou este desluşit prin povestea sa străveche. În acelaşi timp Tricoul cu Tricolor este un proiect social: banii vor fi donaţi  Muzeului de Pânze şi Poveşti Mândra, în sprijinul proiectului “2 saptamani la Muzeu, care presupune o mulţime de ateliere în cadrul cărora copiii învaţă meşteşuguri păstrătoare de tradiţii autentice, poveşti şi jocuri româneşti.   Proiectul se desfăşoară în mai multe etape. Etapa 1 presupune tricoul cu print (serigrafie) Etapa 2, în care copiii vor învăţa să coasă ( la început parţial ) semnele din povestea acestui tricou! Pentru etapa 3 ne-am propus ca întreag modelul de pe tricou să fie cusut!