Mândra Chic este o mică întreprindere socială care creează zestre contemporană, sub formă de manifest cultural! Mândra Chic se implică activ în comunitatea din care face parte, prin intermediul celor 3 proiecte: Muzeul de Pânze și Povești, proictul internațional de călătorie "Suveica Mamei Ruța în jurul lumii" și Atelierele de Vară - dedicate, gratuit, copiilor din sat.

luni

10 Tricouri Faine Mandra Chic, 10 panze, 10 povestimini colectie “Maria Tănase”!


Povestea celor 4 tricouri: Întro duminică seara, realizatorul tv. Andreea Marin a pregătit live, în stilul său caracteristic, o reîntâlnire surpriză Mândra Chic – Adriana Trandafir, preşedintele Fundaţiei Culturale Maria Tănase. Ideea unei colecţii dedicate măiastrei cântecului popular românesc, în anul declarat public în România ca anul Mariei Tănase, s-a legat firesc!


O parte din pânzele folosite în această colecţie sunt din Cârţa, satul de origine al mamei artistei. Una dintre ele este o ţesătură cu Steaua Nordului, semnul călăuzitor al călătorilor prin lume! Alta are ţesută cu mătase albă, calea ocolită, semna al drumului prin viaţă al fiecăruia, care şerpuieşte cu bune şi rele şi a cărei înflorire depinde exclusiv de noi... Drumul Mariei Tănase a fost frumos înflorit, de aceea am ales şi o pânză cusută cu verde şi fir auriu – în semn de respect pentru felul în care a strălucit pentru noi toţi şi pentru o lume întreagă, cea care a fost supranumită „Edith Piaf a României”


..........................

Tricou Fain Mândra Chic1. Povestea pânzei 

Tricoul cu pânză de la Alba Iulia / "Am văzut ce lucruri frumoase faceţi şi m-am gândit să vă trimit nişte materiale păstrate de bunica în dulapurile cu "zestre", ca să le retrimiteţi, mai departe, prin lume... Sunt pânze pe care ea le are de la mama şi soacra ei. Sunt foarte vechi - alesături în război, cu mătase albastră, vânătă, galbenă, neagră şi verde! Din ţesăturile astea făceau feţe de perne cu care găteau casa, când nu existau magazine cu decoraţiuni interioare! Noi locuim la câţiva km de Alba Iulia. În serile în care bătrânele se întâlneau şi ţeseau, bunicii îşi amintesc cum povesteau pânza cu isprăvile unuia de-al lor, Bîlcă Ilie, care a fost la “Marea Unire”. Pânza are ţesut modelul coloană infinită spre cer, care vrea să ducă prin vremuri şi peste timp vestea unei Românii mari şi frumose! “ (Maria Oancea)


ţ
..................

Tricou Fain Mândra Chic2. Povestea

Tricou cu Tricolor şi semne vechi/  Pentru că tricolorul ne reprezintă, pentru că ne e dor de roşu, galben şi albastru. Pentru că este deseori uitat şi neglijat. Tricolorul nostru poate să fie chic, iar un tricou cu semne străvechi şi cele trei culori primordiale, combinate într-un fusion old-new, se poate purta alături de cele mai mari branduri din lume. Cu mândrie şi asumat! Să ne inspire şi să ne poarte noroc! Avem o moștenire bogată în simboluri vizuale puternice. E normal să ne atragă și să putem alege ceea ce credem că ne reprezintă. Firește că putem opta, ca și până acum, să purtăm semne ale altor culturi, drapelul altora, texte în limbile altora. Proiectul nostru Tricoul cu Tricolor își propune să fie un mic “îndrumar” de esență românească. El cuprinde 6 modele vechi, cu tricolor! Serigrafie. Pe acesta l-am numit COLŢII LUPULUI! Un tricou cu care orice bărbat ar putea pleca la război. Orice fel de război! Este o înlănţuire de simboluri străvechi, foarte iubite, care seamănă cu o declaraţie de forţă şi protecţie. De pe margine, ascuţiţi, colţii lupului încadrează coarnele berbecului, aurii, simbolul puterii şi virilităţii masculine. Rombul roşu, cu laturi prelungite – ochiul protector ce veghează. Plus fragmentul albastru de coloană. Modelul a fost de la bun început înnobilat cu TRICOLOR! Culorile primordiale, simbol al tuturor lucrurilor bune care ni se întâmplă! Să ne amintească de neamul nostru şi ce-avem noi mai de preţ: focul vitejiei şi jertfele ce-n veci nu pier, aurul câmpiei şi al munţilor şi un Cer senin care ne veghează neîncetat! Acest model se găseşte în studiul domnului Dimitrie Comşa, cu numele "luncetul chiscovean" – cu menţiunea că a fost lucrat în anul 1834. Tricoul cu Tricolor – un proiect realizat impreună cu arhitectul Ioana Corduneanu (Semne Cusute)


Tricou Fain Mândra Chic3. Povestea pânzei

Tricoul Fain cu pânză din Bistriţa Năsăud / " Pânza asta, în forma ei iniţială, reprezintă un ştergar traditional, decorativ, cu motive florale, având evidenţiate "rujile" şi florile de "nu-mă-uita", în culori puternice şi vesele. A fost ţesut în casă de bunica mea, Lucreţia Rus, din satul Enciu, jud. Bistriţa-Năsăud în anii '50, după căsătoria sa cu bunicul Ioan Rus. În zona respectivă, in regionalism, prosoapele/ştergarele, se numesc "cinghiauă" sau "tindeauă" Enciu este un sat mic, aparţinător comunei Matei, aflat pe valea râului Meles, afluent al Someşului Mare, situat la 15 km de oraşul Beclean ( pe Someş). Ştergarul a fost folosit iniţial în cadrul evenimentelor legate de nunţile din sat, când bunica il folosea pentru "inştruţarea" steagului de nuntă (împodobirea cu ştruţ (buchet) de flori legate în stergar pe post de ornamnet) ori a coşului cu care ducea daruri mirilor atunci când era naşă ( în acea perioadă darurile naşilor la nuntă nu constau în bani, ci în produse sau păsari ori animale domestice) Ulterior, când aceste obiceiuri au apus, şi până în anii'90, ştergarul a împodobit Icoana cea mare din casa bunicii, în faţa căreia eu şi fratele meu ne închinam în fiecare seară. La o primă renovare a casei de la începutul anilor '90, l-am pierdut, pentru al regăsi în podul casei, acum 3 ani, împreuna cu o adevarată colecţie de alte ştergare, verinci, feţe de masă, aşternuturi etc, toate ţesute de bunica mea. Le-am adus la Braşov unde, într-o parte a locuinţei noastre am încropit un colţ din...casa bunicii. Aş fi bucuros acum ca ştergarul bunicii să-şi recapatate "culoarea" de altă dată, să îşi continue drumul mai departe prin lume şi cu ajutorul creaţiilor Mândra Chic să "înştruţeze" acum fete mândre din lumea asta mare, mândre că sunt românce! " Avocat Adrian Rusu................................

Tricou Fain Mândra Chic4. Povestea pânzei

Tricou Fain cu lasetă/ "...în lume i se spune "romanian poin lace"! Ne-o recunosc, cu plecăciuni, ruşii şi americanii, iar specialiştii lor scriu cărţi despre laseta noastră! Pe vremuri se schimba pe aur, pietre preţioase şi blănuri scumpe ... Azi, noi românii, îi spunem, la mişto, "mileul de sub peştele de pe televizor"! Dincolo, marii designeri o preţuiesc, în continuare, la nivelul aurului. E vremea să o aducem înapoi acasă... Muierile noastre aprige şi îndărătnice nu se vor lăsa până nu o vor pune iar la loc de cinste! E vremea să defilăm cu valorile noastre maxime şi specifice! Bucata asta a găsit-o una dintre fetiţele de la noi din atelier, într-o valiză de soldat, într-una din vânătorile noastre de comori, într-un pod intunecat si părăginit. Înăuntru erau câteva piese în lucru, una mai frumoasă ca alta. Cineva care a pus suflet, migală şi pasiune, şi-a dorit mult ca ele să vadă lumina... Probabil de aceea le-am găsit: ca să le ducem povestea mai departe prin lume!


..................

Tricou Fain Mândra Chic5. Povestea pânzei

Tricou Fain cu pânză din Basarabia / "Am ţinut cu dinţii să vă trimit un prosop de sărbătoare de pe meleagurile mele natale, din Moldova de dincoace. Pentru că vreau ca minunatul vostru proiect să nu ne uite pe noi, cei de peste Prut! Măcar graniţa acestei poveşti cu pânze să fie cea adevărată, veche, mare! Vă trimit un prosop cu ornamente geometrice. Astea sunt mai vechi şi mai rare, în zestrea de prin lăzile de azi predomină elementele decorative vegetal-stilizate. Străbunica mea, mama Doina, mă învăţa că pe vremea ei mamele aveau o grijă deosebită când pregăteau zestrea fetei, să aibă la îndemână un număr impunător de „legători” – prosoape de nuntă – brodate pentru nuni, pentru cununie, la icoană. Apoi pentru botez... Nu mai e cum era o dată, dar prosopul ăsta este în mintea noastră sinonim cu orice sărbătoare mare din viaţa de familie. Ăsta e din zestrea pe care mama Doina i-a făcut-o bunicii mele. Mi-ar plăcea să se regăsească în colecţiile voastre. Vi-l trimit pe acesta pentru că îmi place tare mult cum s-au tocit şi schimbat în timp culorile. Par nuanţe foarte actuale, obţinute prin metode moderne de colorare şi, totuşi, ele sunt vechi de când lumea! Mie, vă mărturisesc sincer, îmi mai plac încă şi vărgile acelea cusute ca nişte lanţuri care ne ţin departe unii de alţii... Vă cuprind, Doamne-ajută, Olga Ursu."

..............................

Tricou Fain Mândra Chic6. Povestea pânzei

Tricou Fain cu pânză  adunată pe îndelete din Europa / Într-o zi ne-am hotărât să creăm, în paralel cu Tricoul Fain, cu ajutorul căruia celebrăm urban şi contemporan pânze, idei, poveşti, simboluri autentice româneşti, un proiect nou: Fain T-shirt. O incursiune printre pânzele şi prin inţelepciunea întregii lumii! Colecţii capsulă de tricouri faine cu aplicaţii de ţesături specifice unei zone etnografice de pe Glob, într- un mix prietenesc cu dantele, cusături şi materiale româneşti!  Ne-am hotărât să plecăm pe urmele suveicii noastre care are deja aproape un milion de km prin lume... Să aducem pânzele altora şi să le acomodăm la noi, într-un soi de cucerire culturală, declaraţie de atitudine şi un exerciţiu de sensibilitate! Acesta este primul tricou din proiectul Fain T-shirt. Prima colecţie va purta numele „Fain T-shirt pe îndelete”. Pânzele pe care le vom folosi au fost adunate timp de 8 luni, din zonele rurale ale Europei, de Nicol Ionescu şi familia ei, care în 2013 a cutreierat lumea cu rulota, 3 copii mici şi suveica Mamei Ruţa, după pânze şi poveşti! Bucată dintr-o faţă de masă ungurească, achiziţionată de la o bătrână dintr-un talcioc plin de minunăţii, nu departe de Budapesta!