Mândra Chic este un brand românesc cu peste 10 ani de experiență în a traduce tradițiile, poveștile și identitatea culturală locală în limbaj modern. Un mic atelier de zestre contemporană & slow fashion, într-o localitate mică din Țara Făgărașului/ Transilvania, în cadrul căruia femei di sat creează colecții de suveniruri locale. Un mix de textile lucrate manual cu mesaje manifest și pledoarie pentru upcycling, reciclare creativă & reutilizare adaptativă. Atelier care susține proiectele de educație, dezvoltare locală, regenerare culturală și comunitară ale Asociației Mândra Project (www.mandraproject.ro)

duminică

Cărți pentru suflet


2. Carte: Schițe de modele și povești românești - 50 ron
 plus taxa de livrare Fan Courier  

Creată în atelierele Mândra Chic
Autor: Alina Zară 
60 de pagini, format 2015x266mm, bilingv (ro&en)

 14 povestioare inspirate de locurile, oamenii sau istoriile lor, însoțite de schițe ale unor modele de bază specifice locului, dar foarte des întâlnite inclusiv în cultura universală. "Așa cum le-am găsit prin cărțile foarte vechi, pe hainele din Mândra (după ce am căutat prin zeci de lăzi de zestre), pe la specialiști, cercetători entuziaști, restauratori de valori, și cum le-am auzit de la cei care azi nu mai sunt, dar cărora le-am bătut în poartă la timp. Multe povești și modele au plecat pentru totdeauna o dată cu ai noștri, cei care nu mai sunt… Important acum este ce vom face cu ce ne-a rămas! Cărticica asta se vrea a fi o bucățică de memorie care poate dăinui peste generații, atunci când nu se va mai știi mare lucru despre simbolurile și poveștile acestei perioade, sau pentru atunci când vom fi în pericol să ne dezrădăcinăm " Alina Zară.

"Cărticica aceasta este, de fapt, un caiet de lucru mai îngrijit, cu schițe de modele și povești românești. Scris în cadrul atelierelor șezătoare Mândra Chic, cuprinde rodul drumului meu printre lăzi de zestre, oameni, rost și rânduială veche! 

Prima ediție a fost una specială, tipărită în câteva exemplare. Am adunat modele cu semnificații și simbolistică, le-am alăturat cu povestioare scurte și am făcut un print pe 3 tipuri de hârtie reciclată. Coperta a fost un carton special, care adună urmele fiecărei atingeri și înmagazinează povestea acestui drum din mână în mână.

Fiecare cărticică din prima ediție a fost personalizată! Poartă un număr și un nume, iar eu am o listă cu oamenii la care a ajuns. În plus am scris aproape fiecăruia dintre primii 15o de doritori, o povestioară scurtă, românească, asemeni celorlalte 14 oficiale, din carte... UPDATE (am trimis in lume deja 150 de povesti, vă multumesc)

  Începând cu a doua ediție, cărticica este tipărită pe hârtie clasică, are 60de pagini bilingv (ro&en) și câteva simple (lucru care are două semnificații: 1 - îndemn ca fiecare să își noteze propriile povești și să își facă propriile schițe ale modelelor și simbolurilor de acasă de la el / 2 - semn că urmează să tot completez.


------

Pentru mulți oameni, atribuirea unor povești categorice anumitor simboluri este periculoasă, irelevantă sau nerealistă. Ceea ce am făcut în acest caiețel a fost să adun spiritul locului meu natal, într-o poveste, fără intenția de a cataloga ceva categoric, fără pretenție de absolut și cu atât mai mult de specialist. Am scris acest caiețel doar în calitate de nepoată și în amintirea bunicii.

Alina Zară

Cărticica a apărut în prima ediție cu sprijinul Idei din Țara lui Andrei (concurs de proiecte 2014) 
 la Editura ALLFA București







Carticica "10 personaje eroi" - 25 RON
KIT (cărticică + perniță păpușă) -  25 ron 
timp de execuție: 3 zile


1. Cărticica de zestre pentru părinți și copii: "10 personaje-eroi din poveștile românești" ( format A5, 24 de pagini, ilustrații originale, semnate de artistul vizual Ada Mureșan, care pot fi colorate și personalizate după bunul plac, QR coduri către un audio book cu vocile actorilor Natalie Ester și Dragoș Ioniță, print pe hârtie reciclată, copertă dintr-un carton special, cu serigrafie manuală, ISBN, traducere în limba engleză) Alte personaje pe care le puteți descoperi în carte: Făt Frumos, Ileana Cosânzeana, Zâna Zânelor, Calul Năzdrăvan, Pasărea Măiastră, Împăratul Verde, Regina Albinelor, Fata Moșului, Zmeul Zmeilor și Îngerașul din rugăciunile copilăriei noastre.


2. Perniță- păpușă la alegere: Făt Frumos, Cosânzeana, Năzdrăvanul sau Zână - broderie pe pânză naturală (umplutură din bumbac anti alergic)
Dimensiuni aproximative: 15/25 cm


Banii strânși din vânzare acestuia vor fi folosiți la construirea unei săli interactive pentru copii,
la Muzeul de Pânze și Povești




3. Carte: Poveste de colorat pentru părinți și copii - 30 ron 
 plus taxa de livrare Fan Courier  
Creată în atelierele Mândra Chic în perioada Stării de Urgență 
Autor: Alina Zară Prunean
24 de pagini, format 150x215mm, bilingv (ro&en)
printat pe hârtie reciclată
(bonus: incă o cărticică în care copiii pot să creeze singuri personajele poveștii)

Aceasta este o poveste scrisă în perioada Stării de Urgență din România anilor 2020. Un exercițiu colectiv, un proiect de brainstorming online, din izolare, la care au participat câteva zeci de persoane (mulțumiri speciale: Alin, Ioana, Laura, Delia, Cristi, Ben, Ramona, Claudia), Este o povestioară civică, ce vorbește despre mediu, despre implicare, despre puterea votului, despre viruși, artizani și democrație. E cu eroi și cu un dram de spiritualitate. Grafica este semnată de Ada Mureșan.
Cărticica își propune să ofere timp de calitate pe care copiii să îl petreacă împreună cu părinții lor. Să fie pretext pentru  o super activitate de familie. Povestea  "se lucrează" (se citește, se dezvoltă și se colorează) colectiv: mici și mari laolaltă!




1 . Album: MăiestrIA -  250 ron
 plus taxa de livrare 
Variantă în RO 

”MăiestrIA – povestea cusută a iei” este un album dedicat cămășii autentice românești.

Este o carte scrisă din pasiune de Stela Moldovanu în 2019. Ediția a doua revăzută și adăugită, editată în 2021, cuprinde 448 de pagini în format 24x30 cm.  Este genul de album - enciclopedie destinat celor care își doresc să afle mai multe despre istoria iei si arta cusutului, îndeletnicire de milenii ale femeilor din spațiul românesc.  

Această carte vorbește despre ie, cea mai valoroasă creație de design colectiv, care este pentru români ceea ce este kimono-ul pentru japonezi sau saree-ul pentru indieni.   Este o incursiune în istorie, etnografie și creație, redată într-un mod accesibil și elocvent, pe baza cămășilor cusute în ultimii ani în  comunitatea”MăiestrIA în acțiune”, grup creat de Stela Moldovanu în Chisinău.

Cartea cuprinde peste 400 de fotografii cu detalii de pe cămașile cusute în zilele noastre, dar și colecții de costume populare cu o vechime de peste o sută de ani, fotografiate în diverse anturaje și locații din lumea întreagă. 

Unicitatea acestei cărți constă în libertatea cu care ia a fost scoasă din combinațiile sale specifice muzeelor și arătată așa cum o putem purta astăzi, pentru a o transmite generațiilor viitoare. Dincolo de toate, este un ghid practic care descifrează semnificația ornamentelor, descrie cu ilustrații grăitoare tehnicile de cusut arhaice și te învață cum se coase corect și responsabil o ie autentică, dar și o cămașă bărbătească.

De asemenea, cartea oferă informații prețioase legate de viata unor personalități care au promovat ia incepand de la reginele României pană la Henri Matisse si designerii contemporani, diferențele dintre o cămașă autentică și una de artizanat, tipurile de cămăși după zonele etnografice, precum și sfaturi utile cum să păstrezi și să ai grijă de costumele de colecție și un glosar de cuvinte vechi, în care sunt explicați termenii din domeniul costumul popular românesc.