Mândra Chic este un concept complex, care cuprinde ATELIERUL ȘEZĂTOARE - în cadrul căruia se creează piese de zestre contemporană sub formă de manifest cultural, inspirate de simbolistica și tradiția românească, SUVEICA MAMEI RUȚA ÎN JURUL LUMII - un proiect internațional de călătorie cu peste 1 milion de km în portofoliu, MUZEUL DE PÂNZE ȘI POVEȘTI – mic centru cultural și spațiu de expunere pentru colecții etnografice, de artă vizuală sau de tip cultural fashion, gazdă pentru campanii sociale, civice și de mediu, burse de educație și ateliere de creație și dezvoltare pentru copiii și adulții din comunitate, proiecte de identitate culturală locală.

duminică

cartea noastră: "SCHIȚE de modele și povești românești" - de Alina Zară din Mândra  
"Cărticica aceasta este, de fapt, un caiet de lucru mai îngrijit, cu schițe de modele și povești românești. Scris în cadrul atelierelor șezătoare Mândra Chic, cuprinde rodul drumului meu printre lăzi de zestre, oameni, rost și rânduială veche! 

Prima ediție a fost una specială, tipărită în câteva exemplare. Am adunat modele cu semnificații și simbolistică, le-am alăturat cu povestioare scurte și am făcut un print pe 3 tipuri de hârtie reciclată. Coperta a fost un carton special, care adună urmele fiecărei atingeri și înmagazinează povestea acestui drum din mână în mână.

Fiecare cărticică din prima ediție a fost personalizată! Poartă un număr și un nume, iar eu am o listă cu oamenii la care a ajuns. În plus am scris aproape fiecăruia dintre primii 15o de doritori, o povestioară scurtă, românească, asemeni celorlalte 14 oficiale, din carte... UPDATE (am trimis in lume deja 150 de povesti, vă multumesc)

  Începând cu a doua ediție, cărticica este tipărită pe hârtie clasică, are 56 de pagini bilingv (ro&en) și câteva simple (lucru care are două semnificații: 1 - îndemn ca fiecare să își noteze propriile povești și să își facă propriile schițe ale modelelor și simbolurilor de acasă de la el / 2 - semn că urmează să tot completez.


------

Pentru mulți oameni, atribuirea unor povești categorice anumitor simboluri este periculoasă, irelevantă sau nerealistă. Ceea ce am făcut în acest caiețel a fost să adun spiritul locului meu natal, într-o poveste, fără intenția de a cataloga ceva categoric, fără pretenție de absolut și cu atât mai mult de specialist. Am scris acest caiețel doar în calitate de nepoată și în amintirea bunicii.

Am scris 14 povestioare inspirată de locurile, oamenii sau istoriile lor, și le-am însoțit cu schițe ale unor modele de bază specifice locului ăstuia binecuvântat dintre Munții Făgărașului și Olt. Așa cum le-am găsit prin cărți, pe hainele din Mândra (după ce am căutat prin zeci de lăzi de zestre), pe la specialiști, cercetători entuziaști, restauratori de valori, și cum le-am auzit de la cei care azi nu mai sunt, dar cărora le-am bătut în poartă la timp. Multe povești și modele au plecat pentru totdeauna o dată cu ei… Important acum este ce vom face cu ce ne-a rămas!"

Alina Zară

Cărticica a apărut în prima ediție cu sprijinul Idei din Țara lui Andrei (concurs de proiecte 2014) 
 la Editura ALLFA București
Preț: 50 ron plus taxa de livrare Fan Courier
60 de pagini, format 2015x266mm, bilingv (ro&en)
Cadou: un colț românesc plus o carte poștală cu poveste
comandă la contact@tarafagarasului.eu