Mândra Chic este o mică întreprindere socială în cadrul Muzeului de Pânze și Povești, care creează zestre contemporană, sub formă de manifest cultural! Mândra Chic însemnă slow fashion, produs local, făcut pe îndelete, original și asumat, înseamnă design autentic și responsabil, lucru manual care însumează sute de ore de dichis și bună rânduială, pledoarie pentru consumul de produs românesc și susținerea micului artizan local. Mândra Chic înseamnă conceptul inovativ, introdus în anul 2009 pe piața românească, care mixează bucățele de broderii - uneori chiar de patrimoniu, cu vorbe brodate din folclorul vechi sau contemporan. Mândra Chic înseamnă implicare în comunitățile din care face parte (Țara Făgărașului și Țara Silvaniei), sub formă de locuri de muncă, exerciții de implicare civică, burse sau ateliere de creție dedicate gratuit copiilor. Mândra Chic înseamnă proiectul internațional de călătorie “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”, care are în portofoliu aproape 1 milion de km. Mândra Chic însemnă colecții etnografice, de cărți poștale cu povești, suveniruri, piese de zestre contemporană, cadouri românești emblematice, educație și dezvoltare locală!

duminică

SCHIȚE de modele și povești românești - de Alina Zară din Mândra

Cum comanzi? 
Scrie un email la contact@tarafagarasului.eu.
 Carte - 35 ron plus taxa de curier (aprox 20 ron)
6o de pagini, format 205x266 mm,  limba română și engleză, 
Cadou - ofertă (conține cartea "Schițe...", două cărți poștale cu povești, un colțișor românesc din material natural, umplut cu puf antialergic și lavandă ecologică) - 50 ron

Despre prima editie, aparuta in varianta speciala:

"Carticica aceasta este, de fapt, un caiet de lucru mai ingrijit, cu schite de modele si povesti romanesti. Scris in cadrul atelierelor sezatoare Mandra Chic, cuprinde rodul drumului meu printre lazi de zestre, oameni, rost si randuiala veche! 

In prima editie tiparita in cateva exemplare, am adunat modele cu semnificatii si simbolistica, le-am alaturat cu povestioare scurte si am facut un print pe 3 tipuri de hartie reciclata. Coperta este un carton special, care aduna urmele fiecarei atingeri si inmagazineaza povestea acestui drum din mana in mana (la fel cu bucatile de maneca de ie care au devenit in perioada comunista carpe de vase si pe care noi le avem in Muzeul de Panze si Povesti, inramate, cu urmele trecerii lor prin lume)

 Carticica are 56 de pagini tiparite bilingv si inca pe atatea simple (lucru care are doua semnificatii: 1 - indemn ca fiecare sa isi noteze propriile povesti si sa isi faca propriile schite ale modelelor si simbolurilor de acasa de la el / 2 - semn ca urmeaza sa tot completez. Acesta este si motivul pentru care am deschis un cont la Fundatia Comunitara Tara Fagarasului, in care adun banutii din vanzarea acestei editii, pentru a reveni cat de curand cu o editie noua, revizuita si adaugita!)

De asemenea, fiecare carticica este personalizata! Poarta un numar si un nume, iar eu am o lista cu oamenii la care ajunge. In plus, mi-am propus sa scriu fiecaruia dintre primii 15o de doritori, o povestioara scurta, romaneasca, asemeni celorlalte 14 oficiale, din carte... Nici o o carticica nu pleaca fara numar si personalizare. UPDATE (am trimis in lume deja 150 de povesti, va multumesc)
------
Pentru mulți oameni, atribuirea unor povești categorice anumitor simboluri este periculoasă, irelevantă sau nerealistă. Ceea ce am făcut în acest caiețel a fost să adun spiritul locului meu natal, într-o poveste, fără intenția de a cataloga ceva categoric, fără pretenție de absolut și cu atât mai mult de specialist. Am scris acest caiețel doar în calitate de nepoată și în amintirea bunicii.

Am scris 14 povestioare inspirată de locurile, oamenii sau istoriile lor, și le-am însoțit cu schițe ale unor modele de bază specifice locului ăstuia binecuvântat dintre Munții Făgărașului și Olt. Așa cum le-am găsit prin cărți, pe hainele din Mândra (după ce am căutat prin zeci de lăzi de zestre), pe la specialiști, cercetători entuziaști, restauratori de valori, și cum le-am auzit de la cei care azi nu mai sunt, dar cărora le-am bătut în poartă la timp. Multe povești și modele au plecat pentru totdeauna o dată cu ei… Important acum este ce vom face cu ce ne-a rămas!"

Alina Zară

Carticica aparuta in prima editie cu sprijinul Idei din Tara lui Andrei (concurs de proiecte 2014), la Editura ALLFA Bucuresti