Bine aţi venit pe la noi! MÂNDRA CHIC este un atelier-şezătoare / intreprindere socială, în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti (Mândra/ Ţara Făgăraşului) în care creăm zestre contemporană românească.

miercuri

Traistute si saculeti cu rete - lait motive ale ospitalitatii si generozitatii romanesti


Traista este unul dintre laitmotivele gospodarului. Traista cu merinde a străbătut timpurile, plină cu bunătăţuri şi mereu pe umărul oamenilor de pe aici... Mama Ruţă, bătrâna care ţesea cele mai mândre trăistuţe din zonă, cu suveica ei minunată, care acum face încojurul lumii, avea o vorbă: “Avem o traistă mare pe sufletul nostru. Care trebuie să fie frumos ţesută. Cu aia mergem şi în vecini, şi la pretini şi la neamuri şi la nuntă şi la oraş şi... dincolo. Trebuie să fim foarte atenţi ce băgăm în ea. Să avem să lăsăm la toată lumea cîte ceva bun şi să ne mai rămâie şi de plătit vămile văzduhului când om pleca...” Că e la propriu, ori la figurat, traista este unul dintre laitmotivele omului gospodar, al ospitalitatii acestuia.
 Primele trăistuţe le-am făcut cu gândul la Paşti, la mersul după ouă, la darurile cu care or să plece unii sau alţii de la noi! Am "început" 3 valuri se pânză, ţesute de Mama Ruţă acum mai bine de 70 de ani. Cu fir de fuior şi o aţă de bumbac groasă, groasă. De care nu mai face nimeni... Nu mai există cânepa de pe vremuri, firele, războaiele şi mai ales femeile care să ţeasă cu atâta pricepere şi să pună atâta suflet în fiecare cm urzit, năvădit, ţesut, spălat la vale, albit pe prund, învălit şi pus bine în lăzi de zestre. Astfel, materialul acesta devine nepreţuit... Am stilizat toata povestea si am inserat bucăţele dintr-un ştergare vechi, rămase de la mama Mamei Ruţa, în culorile specifice zonei: alb, roşu, negru, galben! O colecţie unitară de trăisti cu marginile rămase "în afară" şi cusute de mână "peste muchie", cu "beanta" prinsă în pătrat si cruce, cu bucăţele diverse de material, provenind de la acelaşi ştergar, cu motive diferite (printre care si metafora în ţesătură a celor 4 ouă colorate de Paşti, reţe la un capăt şi ciucuri împletiţi la celălalt). "Petecul" este, la randul sau, lait motivul acestei povesti... de el putem prinde mai multe alte elemente mândra chic (pentru a putea reinventa trăistuţa, ori de câte ori ne dorim). Este povestea trăistuţei tradiţionale, adaptată şi armonizată cu vremea şi vremurile! Si de aici vom porni sa adaptam diverse forme urbane, care sa se potriveasca intr-un context sau altul! Pentru un proiect sau altul, o poveste sau alta:)


 ----------------
SACULETI CU RETE 
In fiecare casa din Tara Fagarasului, bunicile aveau atarnati, peste tot, saculeti tesuti, cu dantele de mana adaugate, sau cu te miri ce alte broderii speciale... tineau in ei frunze si flori de ceai, faina, lucrusoare diverse. Apoi au inceput sa pregateasca acesti saculeti pentru a-i da in dar prietenilor de la oras, care ii foloseau in bucatariile lor cochete, sau chiar in bai. Erau extrem de pretuiti, deoarece erau autentici, unici si aveau intotdeauna o poveste frumoasa... I-am adaugat si noi in colectia de lucrusoare mandra chic. Le rescriem povestea cu fire dintre cele mai colorate si din materiale naturale, ca odinioara